Ανάπτυξη δεξιοτήτων, Νέα

Πρώτη επίσκεψη του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής στη Σκιάθο για το πρόγραμμα Pathways2Resilience (P2R)

Το τριήμερο 16 έως 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας επίσκεψη στο νησί της Σκιάθου σε συνέχεια της επίσκεψής μας στην Ιθάκη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου ‘SMILE’, υποέργου του Προγράμματος Pathways2Resilience (P2R) (Horizon Europe).

Η επίσκεψή μας περιλάμβανε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Σκιάθου, κ. Θεόδωρο Τζούμα και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, και τη διοργάνωση του πρώτου διαδραστικού εργαστηρίου του προγράμματος με τίτλο: «Ανθεκτικότητα στην Κλιματική Αλλαγή: Αρχές και Εργαλεία για Αποτελεσματική Δράση». Στις συναντήσεις που έγιναν είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά από τον Δήμαρχο για τα έργα και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στη Σκιάθο και τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου, αλλά και να αξιολογήσουμε τις ανάγκες που προέκυψαν από το εργαστήριο με στόχο τον σχεδιασμό στρατηγικών ανθεκτικότητας.

Διαδραστικό εργαστήριο «Ανθεκτικότητα στην Κλιματική Αλλαγή: Αρχές και Εργαλεία για Αποτελεσματική Δράση».

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εργαστηρίου έγιναν από τους οργανισμούς Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής και ΕΛΙΑΜΕΠ, με την υποστήριξη του Resilient Cities Catalyst. Σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Σκιάθου, καθώς πριν από το το εργαστήριο είχε προηγηθεί η αποστολή από τον δήμαρχο ενός προπαρασκευαστικού ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση των απόψεων των κατοίκων της Σκιάθου σχετικά με τις ανάγκες βελτίωσης της καθημερινότητας τους στο νησί.  Οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν αποτέλεσαν χρήσιμο υλικό για τον σχεδιασμό του εργαστηρίου και για μια πρώτη κατανόηση των αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου με την ενεργό συμμετοχή άνω των 40 ατόμων, μεταξύ αυτών σημαντικού αριθμού εκπροσώπων του Δήμου, ενδιαφερομένων μερών και φορέων του νησιού. 

Ο Δήμαρχος, κ. Θεόδωρος Τζούμας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει η Σκιάθος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Pathways2Resilience και παρουσίασε ένα παράδειγμα διαχείρισης κρίσης, στο οποίο ο Δήμος ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Συγκεκριμένα δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου της Σκιάθου στο πρόγραμμα Pathways2Resilience: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μαζί μια στρατηγική ανθεκτικότητας η οποία να καλύψει όλο το φάσμα της κοινωνίας.» Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες ασκήσεις με στόχο να εισάγουν τους συμμετέχοντες σε μεθόδους και εργαλεία κατανόησης της έννοιας της ανθεκτικότητας και να θέσουν τις βάσεις για μία ολιστική αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Σκιάθο.  

Σκοπός αυτού του πρώτου εργαστηρίου είναι να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες ώστε να συμβάλουν με τις απόψεις τους στη δημιουργία στρατηγικής  ανθεκτικότητας για το νησί τους διαμορφώνοντας με διαδραστικό τρόπο και σταδιακά, μια κοινή γλώσσα, δηλαδή συναντίληψη, ως προς τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται και τις ενδεχόμενες λύσεις. 

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, αναμένεται να συν σχεδιαστεί,μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, μια στρατηγική ανθεκτικότητας και ένα επενδυτικό πλάνο που θα αντιστοιχεί σε αυτή τη στρατηγική.

Το πρόγραμμα Pathways2Resilience με μια ματιά

Στο σύνολό του, το πρόγραμμα Pathways2Resilience (P2R) διάρκειας 18 μηνών, αποσκοπεί στη διαμόρφωση στρατηγικών ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων μακροπρόθεσμου σχεδιασμού σε 100 περιφέρειες και δήμους της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, παρέχει μεταξύ άλλων και πρόσβαση σε ευρύ φάσμα τεχνικών εργαλείων, για την δημιουργία στρατηγικών κλιματικής ανθεκτικότητας, σχεδίων δράσης και  επενδύσεων. 

—–

Το Pathways2Resilience έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό επιχορήγησης 101093942. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση που μπορεί να γίνει με τις πληροφορίες που περιέχει.