Εκδηλώσεις

Οικοδομώντας την Ανθεκτικότητα: Επιταχύνοντας τη διαδρομή της Κοζάνης προς την Κλιματική Ουδετερότητα

Ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση διήμερου συμμετοχικού εργαστηρίου στην πόλη της Κοζάνης. Το εργαστήριο αυτό, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Κοζάνης, μέλη της τοπικής κοινότητας καθώς και βασικοί στρατηγικοί δρώντες, σχεδιάστηκε για να επεξεργαστεί σενάρια ανάπτυξης έργων για το μέλλον της πόλης, προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση της Κοζάνης και την αστική ανθεκτικότητα.

Το εργαστήριο, που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Resilient Cities Catalyst (RCC) και υποστηρίχθηκε από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων (GCoM), επικεντρώθηκε στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030, προωθώντας δίκαια μοντέλα ανάπτυξης για ένα κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν με μια επιμελώς σχεδιασμένη μεθοδολογία που βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία του RCC. Μέσα από ειδικές ασκήσεις σε μικρότερες ομάδες και συζητήσεις στην ολομέλεια, αναπτύξαμε καινοτόμα σενάρια για την αστική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της Κοζάνης.

Το εργαστήριο, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Αλεξανδρίδη, Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και τον Περικλή Αλιφέρη, Γενικό Γραμματέα από τον Δήμο Κοζάνης, εμπλουτίστηκε με εμπνευσμένες παρουσιάσεις και προβολές βέλτιστων πρακτικών από καταξιωμένους οργανισμούς και εμπειρογνώμονες. Μεταξύ αυτών ήταν η πρώην αντιδήμαρχος της Βιέννης και μέλος του Συμβουλίου Αποστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, EU Mission of 100 Climate Neutral Cities, κα. Μαρία Βασιλάκου, η κα. Marnie McGregor, Στρατηγική Σύμβουλος, Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων (GCoM), η κα. Στέλλα Ψαροπούλου από το Γραφείο Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η αρχιτέκτονας και πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Μαρία Καλτσά, ο αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, κος. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, ο κος. Γιώργος Πρωτόπαπας, Διευθυντής, Ελληνικό Πράσινο Ταμείο και η κα. Ελένη Γιώτη, Σύμβουλος και Συντονίστρια, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αθήνα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος Energopolis στοχεύουν να χρησιμεύσουν ως ένα επεκτάσιμο πλαίσιο που μπορούν να υιοθετήσουν άλλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καταδεικνύοντας τον βαθύ αντίκτυπο των κοινών προσπαθειών για την επίτευξη ουσιαστικού μετασχηματισμού τις πόλεις.